فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 114، پاییز 1393)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 114، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/30
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حسین عساکره، اسماعیل نصرآبادی*، سید ابوالفضل مسعودیان صفحات 1-16
    در این پژوهش از داده های بارش روزانه ی 1437 پیمونگاه هم دید، اقلیمی و باران سنجی ایران در بازه زمانی 1/1/1340 تا 29/12/1382(برابر با 15705 روز) بهره برداری شده است. به کمک روش زمین آمار کریگینگ، داده ها روی یاخته هایی به ابعاد 15 * 15 کیلومتر درون یابی شدند. به این ترتیب آرایه ای به ابعاد 7187*15705 تشکیل شد. برای شناسایی برازنده ترین توزیع روزهای با بارش بیش از 5/0 میلی متر در هر یاخته از آزمون نیکویی برازش کلموگروف- اسمیرنف بهره بردیم. از میان 7187 یاخته 15* 15 کیلومتری که کل مساحت ایران را پوشش می دهد تابع تجربی بارش روزهای بارشی 6861 یاخته معادل 5/95 درصد از مساحت کشور از توزیع نظری گامای دو فراسنجی و تابع تجربی 326 یاخته معادل 5/4 درصد از مساحت کشور که در جنوب شرق و ارتفاعات زاگرس تمرکز یافته از توزیع نظری نمایی پیروی می کنند. نگاشت فراسنج های میانگین، انحراف معیار، چولگی و کشیدگی برازنده ترین توزیع(مدل احتمال) حکایت از آن دارد که میانگین بارش روزانه درازمدت زیر 10 میلی متر تاییدی بر خشک بودن اقلیم در 95 درصد از مساحت کشور است. نوسان و میزان میانگین بارش، انحراف معیار، چولگی و کشیدگی ایران مرکزی و شرق کشور نسبت به سایر مناطق ایران کمینه است. در حالی که در سایر مناطق ایران چنین یک نواختی در فراسنج ها به چشم نمی خورد. در بخش قابل توجهی از زاگرس و سواحل جنوب ایران میانگین بارش مورد انتظار 5 تا 10 میلی متر است اما میانگین انحراف از بارش در سواحل جنوب افزایش یافته و از اعتماد به بارش کاسته می-شود. در دامنه های شرقی زاگرس و در حد فاصل ورود از ارتفاعات زاگرس به بدنه داخلی ایران میزان بارش مورد انتظار از بخش زیادی از زاگرس بیش تر است اما کمینه اعتماد به بارش ایران در این مناطق به چشم می خورد و تعداد بارش های کم زیاد است.
    کلیدواژگان: مدل های احتمال، فراسنج های توزیع، بارش، ایران
  • حسین حاتمی نژاد، لیلا واحدیان بیکی*، زیبا پرنون صفحات 17-28
    با افزایش جمعیت و رشد لجام گسیخته شهرها در اثر مهاجرت، خدمات رسانی به جمعیت شهرنشین یکی از مباحث مهم در برنامه ریزی شهری است. توزیع متعادل و متوازن خدمات شهری برای شهروندان سبب ایجاد نوعی عدالت و برابری در میان فضای شهری می گردد. این پژوهش بررسی توزیع فضایی خدمات شهری(آموزشی، بهداشتی، فرهنگی، مذهبی و ورزشی) در منطقه 5 شهر تهران با هدف سنجش عدالت فضایی در نواحی منطقه 5 را مورد بررسی قرار داده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، روش جمع آوری اطلاعات روش اسنادی و روش میدانی می باشد. نتایج تحقیق بر اساس مدل ویلیامسون و مدل آنتروپی نشان دهنده توزیع نا متعادل خدمات شهری در سطح نواحی منطقه 5 شهر تهران است و توزیع نامناسب و کمبود خدمات شهری به نسبت جمعیت در سطح نواحی منطقه 5 به چشم می خورد که با استفاده از مکان گزینی مناسب در نواحی دارای پتانسیل و ساخته نشده موجود می توان خدمات شهری لازم را ارائه داد.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، عدالت فضایی، مدل ویلیامسون، مدل آنتروپی، خدمات شهری، شهر تهران
  • زهرا احمدی پور، احسان لشگری* صفحات 29-40
    پس از پایان جنگ سرد دیدگاه های مختلف و متفاوتی درباره ماهیت و چگونگی ادامه رقابت در روابط بین الملل مطرح گردید. پاره ای از اندیشمندان این حوزه بر این اعتقاد بودند که با پایان گرفتن رقابتهای ایدئولوژیک در سطح کلان و سیطره غیرقابل هماورد لیبرالیسم دیگر مبنای برای ادامه رقابت مابین کشورها و بلوک های قدرت وجود ندارد و جهان از این زمان به بعد حداقل در سطح کلان دوره ای از صلح لیبرالی را تجربه خواهد کرد. در نقطه مقابل پاره ای دیگر از اندیشمندان بر این اعتقاد بودند که سرشت ذاتی انسان و فضای جغرافیایی، به عنوان مکان و محل زیست انسان به گونه ای است که به صورت مبنایی عامل رقابت را میان گروه های متشکل انسانی و حکومتها بازتولید خواهد نمود و در فرایندهای تاریخی تنها ممکن است که شکلواره های رقابت در زمانهای مختلف دچار تغییر گردد. بر این مبنا در این مقاله کوشش شده است با رویکردی توصیفی تحلیلی فلسفه جغرافیایی تداوم عامل رقابت در روابط بین الملل تبیین گردیده و شکلوارهای روبنایی آن بررسی گردد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که بطور کلی کالبد جغرافیای سیاسی جهان حائز شرایطی است که به عنوان یک عامل زیرساختی در روابط بین الملل، عامل رقابت را در زمانهای مختلف مابین کشورها و بلوکهای قدرت بازتولید خواهد نمود. واژه های کلیدی: رقابت، جغرافیا، قدرت، روابط بین الملل
  • محسن سقایی*، محمد علیزاده صفحات 41-60
    گردشگری روستایی یکی از شاخصهای صنعت گردشگری است که با توجه به ظرفیت های طبیعی و فرهنگی موجود درروستاها می تواند نقش مهمی در تجدید حیات روستاها، ایجاد اشتغال و درآمد برای روستائیان، حفاظت از میراث طبیعی و فرهنگی و تاریخی ودر نهایت توسعه ی کپارچه وپایدارروستا داشته باشد. تغییرات سریع در نواحی روستایی و نیاز روستاها به فرصت های شغلی از یک طرف و توجه به گردشگری به عنوان یک عنصر کلیدی در توسعه و احیای نواحی روستایی از طرف دیگر نیاز به درک اساسی گردشگری روستایی را بیشتر کرده است. بدین منظور در این مقاله با استفاده ازمدل SWOT به بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای گردشگری روستایی در روستاهای خوروبیابانک پرداخته، همچنین با استفاده از مدل TCI فصول مناسب گردشگری در این روستاها مشخص شده است. نتایج حاصل مشخص می کند که وجود منابع جذاب طبیعی و فرهنگی، قرار گیری روستاها این ناحیه در کنار کویر و مسیر پرتردد مسافران مشهد در نزدیکی خور و بیابانک به ترتیب با امتیاز وزنی 32/، 28/ و 18/ به عنوان مهمترین نقاط قوت، کمبود امکانات و تسهیلات اقامتی، تخریب آثار فرهنگی و طبیعی منطقه و مهاجرت از این روستا به ترتیب با امتیاز وزنی 28/،24/ و 20/ به عنوان مهمترین نقاط ضعف، همچنین جایگاه توریستی اصفهان با امتیاز وزنی 40/، قرار گیری شهرستان خور و بیابانک در مسیرپرتردد اصفهان-یزد-مشهد با امتیاز وزنی 24/و جایگاه جغرافیایی خور وبیاباتک با امتیاز وزنی 20/ مهمترین فرصتها و تشدید فاصله اقتصادی بین اصفهان و سایر شهرستانهای استان با امتیاز وزنی20/، مهاجرت از روستاهای خور به طرف اصفهان با امتیاز وزنی 18/ و کمبود اعتبارات کافی برای توسعه گردشگری در این منطقه با امتیاز 16/ مهمترین تهدیدها محسوب می شود. همچنین فصول بهار و پاییز بهترین فصول گردشگری در این شهرستان است.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: گردشگری روستایی - شهرستان خور و بیابانک - توسعه گردشگری، مدل SWOT - مدل TCI
  • محمدرضا گلابی*، علی محمد اخوند علی، فریدون رادمنش، محمود کاشفی پور صفحات 61-72
    بنابر اهمیت روز افزون تامین آب در کشور، مدیریت منابع آب از اهمیت والایی برخوردار است. پیش بینی بارندگی به عنوان یکی از مهمترین پارامترهای اقلیمی از اهمیت و یژه ای در استفاده از منابع برخوردار است. برای پیش بینی بارش می توان از سری های زمانی استفاده کرد. تحقیق حاضر در سه ایستگاه منتخب (اهواز، آبادان، دزفول) از استان خوزستان به منظور مقایسه دقت مدل های باکس- جنکینز صورت گرفته است. برای این منظور از داده های بارندگی ماهانه سه ایستگاه هواشناسی استان به مدت 48سال، (1340-1387)، استفاده شده است. با استفاده از روش رگرسیون داده های ناقص برآورد و همگنی داده ها توسط آزمون توالی ها بررسی شد. با استفاده از مدل های باکس -جنکینز سری زمانی بارش بررسی و بهترین مدل برازش داده شد. صحت و دقت مدل ها براساس آمارهای AIC و تحلیل نمودار توابع خود همبستگی و خود همبستگی جزئی تایید گردید. مدل مناسب بارش فصلی اهواز 12(2،1،0) (0،1،2)ARIMA و آبادان 12 (0،1،1) (0،1،2)ARIMA و دزفول 12(0،1،1) (1،1،2) ARIMAبدست آمد. نتیجه این مطالعه نشان می دهد که این مدل ها از دقت تقریبا خوبی برای پیش بینی بارش فصلی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: پیش بینی بارندگی، سری های زمانی، سری های زمانی باکس، جنکینز، خوزستان، ایران
  • حکیمه قنبری، شمس الله کاظمی زاد*، زهره هادیانی، میرنجف موسوی صفحات 73-88
    هدف از انجام پژوهش حاضر تحلیل علل شکل گیری اسکان غیررسمی در محله ی شادقلی خان شهر قم به روش توصیفی- پیمایشی است. با توزیع پرسشنامه به روش نمونه گیری طبقه ای و تکمیل آن توسط 200 سرپرست خانوار ساکن در محله ی شادقلی خان، متغیرهای اقتصادی، اجتماعی و کالبدی موثر بر ایجاد اسکان غیررسمی در این محله و اثرات فضایی - مکانی آن بررسی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که 10 عامل به عنوان مهمترین عوامل اثرگذار در پدید آمدن محله ی شادقلی خان نقش آفرین است. با بکارگیری تکنیک رگرسیون، ضریب اثرگذاری هر یک از این عوامل مشخص و با استفاده از مدل تحلیل مسیر چگونگی اثرگذاری این عوامل مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته است. بر اساس نتایج بدست آمده، در شکل گیری محله ی شادقلی خان دو دسته عوامل قبل از مهاجرت شامل؛ مالکیت اولیه، دلایل مهاجرت، مهاجر بودن یا نبودن و شغل قبلی و عوامل بعد از مهاجرت شامل؛ شغل فعلی، سند مالکیت، دلایل سکونت، پروانه ساخت، میزان درآمد و سال مهاجرت، دارای بیشترین اثرگذاری می باشد. در مجموع با محاسبه ضریب تاثیر عناصر و متغیرهای مختلف مستقل اثرگذار و با تفکیک آنها از یکدیگر، مشخص گردید که عوامل قبل از مهاجرت به میزان 6/56 درصد و عوامل بعد از مهاجرت به میزان 4/43 درصد در پدید آمدن محله ی شادقلی خان اثرگذار بوده اند. بنابراین، چنانچه برنامه ریزان و سیاست گذاران درصدد حل مشکلات ناشی از اسکان غیررسمی در شهرها هستند، می بایست ریشه های آن را در عوامل اثرگذار قبل از مهاجرت و در روستاها جستجو کنند و پس از حل این ریشه ها به حل مشکلات فعلی اسکان غیررسمی بپردازند.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، مهاجرت، تحلیل مسیر، محله شادقلی خان، شهرقم
  • معصومه رخبین*، احمد نوحه گر، علیرضا کمالی، محمود حبیب اللهیان صفحات 89-104
    افزایش هدر رفت منابع خاک در حوزه های آبخیز یک چالش مداوم است که با افزایش جمعیت و فشار وارده بر منابع طبیعی و کشت و کارهای ناپایدار در خاک ها و اراضی شیبدار، موجب کاهش تولید در اراضی گشته و همچنین کاهش روزانه نسبت اراضی به جمعیت ساکن باعث فشار بیشتر بر اراضی و منابع طبیعی شده است.حوزه ی آبخیز لاور فین در 60 کیلومتری شهر بندرعباس در استان هرمزگان قرار دارد و مساحت آن 91/7334 هکتار می باشد. پیش بینی فرسایش خاک همواره یکی از شایع ترین و متداول ترین روش ها در مدیریت منابع طبیعی به جهت کنترل بهره وری خاک در داخل حوزه و تخمین میزان رسوب و کیفیت آب در خارج از حوزه می باشد.مدل RUSLE یک مدل برآورد میزان فرسایش در واحد سطح است که با 6 فاکتور فرسایشیR، K، L، S، CوP رابطه دارد که بترتیب از داده های درازمدت بارندگی، نقشه خاک منطقه، مدل رقومی ارتفاع و سنجش از دور بدست می آیند.بررسی نقشه خطر فرسایش خاک نشان می دهد که میزان خطر فرسایش خاک در سطح حوزه از صفر تا 7115 بر حسب تن در هکتار در سال متغیر است. مطابق با این نقشه، مناطق با خطر فرسایش خیلی زیاد شامل مناطقی در قسمت های میانی حوزه می باشد کهدارای شیب تند و فرسایش گالی هستند. میانگین بار رسوب سالیانه در این حوزه 6/9 تن در هکتار در سال برآورد شد. نتایج این مقاله نشان داد که با تلفیق GIS، RS و استفاده از مدل RUSLE در مناطق کشاورزی می توان مقادیر فرسایش خاک و بار رسوب را برآورد کرد و از نتایج آن برای مدیریت فرسایش استفاده نمود.
    کلیدواژگان: فرسایش خاک، مدل RUSLE، حوزه ی آبخیز لاور فین، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، سنجش از دور(RS)
  • هادی اعظمی، بهادر غلامی* صفحات 105-128
    در دهه های اخیر، گاز طبیعی در جهان با توجه به سازگاری با محیط زیست و آلودگی کمتر آن در مقایسه با سایر سوخت های فسیلی بالاترین رشد تقاضا را داشته است بنابراین اهمیت ژئوپلیتیکی این انرژی بیشتر گردیده است. ایران با دارا بودن 2/18 درصد از کل ذخایر گاز جهان، بزرگترین دارنده گاز بشمار می آید اما نتوانسته است در ژئوپلیتیک گاز طبیعی نقش مهمی ایفاء کند. حتی در بین 10 کشور برتر صادر کننده ی گاز جهان قرار ندارد چرا که مصرف گاز طبیعی ایران آنقدر بی رویه است که بیش از میزان تولید گاز کشور می باشد. ایران با 2/162 میلیارد متر مکعب مصرف گاز طبیعی، سومین مصرف کننده ی گاز جهان می باشد بنابراین نیاز به اصلاح الگوی مصرف گاز طبیعی الزامی است. پرسش اصلی این مقاله این است که آیا اصلاح الگوی مصرف می تواند منزلت ایران را در ژئوپلیتیک گاز طبیعی ارتقاء دهد؟ برای پاسخ به این مساله از روش مقایسه ای، تحلیلی و توصیفی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که اصلاح الگوی مصرف گاز طبیعی علاوه بر اینکه از مصرف بی رویه گاز جلوگیری می کند بلکه توسعه اقتصادی، افزایش امنیت و اقتدار کشور، قطع واردات گاز، بدست آوردن بازار های گاز جهان و از همه مهم تر ارتقاء منزلت ایران را در ژئوپلیتیک گاز طبیعی در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: گاز طبیعی، اصلاح الگوی مصرف، مصرف، ژئوپلیتیک گاز طبیعی
  • محمدرضا بسحاق*، احمد تقدیسی، علی آقاامرایی صفحات 129-146
    یکی از عوامل مهم در توسعه و عمران روستایی مسکن پایدار می باشد و از این جهت شناخت ویژگی ها و تجزیه و تحلیل ابعاد و اجزای مختلف مسکن پایدار روستایی اهمیت خاصی دارد. هدف پژوهش حاضر تحلیل و ارزیابی شاخص ها و ابعاد مسکن پایدار روستایی می باشد که به صورت مطالعه موردی در دهستان ملاوی شهرستان پلدختر صورت گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی بوده که با رویکرد ترکیبی انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق سرپرستان خانوارهای واحدهای مسکونی مناطق روستایی دهستان ملاوی می باشد که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای به حجم 175 نفر از بین آنها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردیده و با ابزار پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفته اند. ضریب آلفای کرونباخ به منظور تشخیص پایایی پرسشنامه ها محاسبه گردیده است که در این پژوهش برای سه بخش پرسشنامه (ابعاد اقتصادی، اجتماعی و کالبدی) به ترتیب 77/0، 84/0 و 71/0 درصد به دست آمده است که حاکی از مناسب بودن ابزار پژوهش بوده است. نتایج حاصل از طریق تجزیه و تحلیل های آماری در نرم افزار SPSS نشان می دهد که حدود 84 درصد از شاخص های بررسی شده در شرایط ناپایدار و تاحدی پایدار قرار گرفته اند. همچنین یافته ها حاکی از آن است که بین تیپ های روستایی در شاخص ها و ابعاد پایداری مسکن تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: مسکن، توسعه پایدار، مناطق روستایی، دهستان ملاوی شهرستان پلدختر
  • کمال امیدوار*، اقدس اصلانی صفحات 147-164
    حوضه زاینده رود به دلیل تنوع آب و هوایی و آب حیات بخش رودخانه زاینده رود، یکی از مناطق مهم کشاورزی در سطح کشور است. از آنجایی که پدیده یخبندان به ویژه یخبندان دیررس بهاره به درختان میوه و محصولات کشاورزی این منطقه خسارت زیادی وارد می کند؛ بنابراین بررسی یخبندان در این حوضه ضروری است. در این تحقیق شدت یخبندان دوره سرد سال و فصل بهار در حوضه زاینده رود در 5 آستانه ی ضعیف (0 تا 5- درجه)، متوسط (1/5- تا 10- درجه)، شدید (1/10- تا 15- درجه)، بسیار شدید (1/15- تا 20- درجه) و فوق العاده شدید (کمتر از 20- درجه سلسیوس) با استفاده از آمار دمای کمینه شبانه روز 13 ایستگاه هواشناسی طی دوره آماری 16 ساله (72-1371 تا 87-1386) بررسی گردید. نقشه پهنه بندی فراوانی شدت های مختلف یخبندان نیز در محیط Arc Map ترسیم شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که تمام ایستگاه های مورد مطالعه حوضه زاینده رود در دوره سرد سال یخبندان ضعیف تا بسیار شدید را تجربه می کنند؛ اما یخبندان فوق العاده شدید تنها در مناطق مرتفع (بالای 2000 متر) اتفاق می افتد. در فصل بهار، یخبندان ضعیف تا آخر فروردین و در ایستگاه های مرتفع تا دهه سوم اردیبهشت و یخبندان متوسط تنها در ایستگاه های 2000 متر به بالا در فروردین ماه رخ می دهد. یخبندان شدید نیز تنها در شمال غرب منطقه مورد مطالعه اتفاق می افتد. با توجه به نقشه های پهنه بندی، شمال غرب حوضه زاینده رود از نظر فراوانی وقوع شدت های مختلف یخبندان منطقه پرخطر می باشد.
    کلیدواژگان: تغییرات زمانی، مکانی یخبندان، حوضه زاینده رود، دمای کمینه، پهنه بندی
  • اسماعیل امیدعلی*، مسعود تقوایی، رسول بیدرام صفحات 165-178
    بافت های فرسوده شهری دارای مشکلات متعددی در زمینه های کالبدی، محیطی، اجتماعی و اقتصادی هستند، که زندگی ساکنان در این گونه بافت ها را با مشکل مواجه ساخته است. بر اساس بررسی های انجام شده، حدود %90 درصد جمعیت کشور در معرض خطرات ناشی از وقوع زلزله قرار دارند. از این رو، بافت های فرسوده به دلیل مشکلات موجود از آسیب پذیری بالایی در صورت وقوع زلزله برخوردارند. با این وجود در تهیه طرح های بهسازی بافت های فرسوده و سایر طرح های شهری، از نظریه های مدیریت بحران زلزله در خصوص راهکارهای کاهش آسیب پذیری شهر در برابر زلزله، استفاده نمی شود. راهکارهایی که مدیریت بحران زلزله به منظور کاهش آسیب پذیری بافت های شهری ارائه می دهد، در ارتباط با زمینه هایی است که در نظام شهرسازی و مخصوصا برنامه ریزی بهسازی بافت های فرسوده، مورد بررسی قرار می گیرد. زمینه هایی که به طور مشترک میان برنامه ریزی بهسازی و مدیریت بحران زلزله مورد توجه است، در چهار محور کاربری زمین، دسترسی، تراکم و فضای باز می باشد. هدف این مقاله، بهسازی بافت های فرسوده شهری با بررسی راهکارهای مشترک میان دو رویکرد برنامه ریزی بهسازی و مدیریت بحران زلزله می باشد. تا از این طریق بتوان با تلفیق این دو رویکرد ضمن افزایش کیفیت زندگی در بافت های فرسوده، میزان آسیب پذیری آنها را در مقابل بحران زلزله کاهش داد. بدین منظور محله صوفیان شهرستان بروجرد که یکی از محله های واقع در بافت فرسوده شهر است، به عنوان نمونه موردی انتخاب شده است. نوع تحقیق به صورت توصیفی، تحلیلی و پیمایشی می باشد که در تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های AHP و SWOT استفاده شده است. نتیجه های به دست آمده از تحقیق نشان می دهد که محله صوفیان از آسیب پذیری بالایی در زمینه های مختلف در برابر وقوع زلزله برخوردار است. و با وجود اشتراک هایی که میان دو رویکرد برقرار است، در ارتباط با برخی از زمینه ها تفاوت ها و تناقض هایی مشاهده می شود. استفاده از راهکارهایی که به صورت متعادل، هم در شرایط عادی رفاه ساکنان را در نظر گیرد، و هم به شرایط بحرانی نظر داشته باشد، معقولانه به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بهسازی، مدیریت بحران، زلزله، بحران، بافت فرسوده، بروجرد، صوفیان
  • محمد اکبریان*، احمد نوحه گر صفحات 179-190
    لندفرم های بادی در برابر فرسایش بسیار حساس می باشند. یکی از مهمترین برنامه های مهار فرایند فرسایش بادی، جنگل کاری در اراضی ماسه ای حساس به فرسایش است. تحقیق حاضر با هدف برآورد میزان کاهش فرسایش این لندفرم ها در اثر تغییر کاربری از اراضی بایر به جنگل های دست کاشت انجام شده است. در این تحقیق از رخساره های ژئومورفولوژی به عنوان واحدهای کاری استفاده شد. داده های تحقیق شامل امتیاز عوامل سنگ شناسی، شکل اراضی و ناهمواری، سرعت و وضعیت باد، عامل خاک و پوشش غیر زنده، تراکم و نوع پوشش گیاهی، اشکال فرسایش بادی، رطوبت خاک، نوع و پراکنش نهشته های بادی، مدیریت و استفاده از اراضی در هر یک از واحدهای کاری است. از نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی، تصاویر ماهواره ای و مدل اریفر1 نیز به عنوان ابزار استفاده شد. با استفاده از مدل IRIFR1.E.A، رسوب ویژه بادی در دو مقطع زمانی اسفندماه 1380 (قبل از ایجاد جنگل دست کاشت) و اسفندماه 1390 (6 تا 9 سال پس از ایجاد و استقرار جنگل دست کاشت) برآورد گردید. نتایج تحقیق نشان دهنده کاهش27 درصدی متوسط رسوب ویژه لندفرم های منطقه از ton/ha/year 122 به ton/ha/year 89 پس از استقرار جنگل دست کاشت می باشد. هر چند کل این میزان کاهش را به اثرات جنگل های دست کاشت نمی توان نسبت داد؛ کاهش فاحش رسوب ویژه در عرصه های جنگل کاری شده، ازton/ha/year 129 بهton/ha/year 4-3 (بین 97 تا 5/97 درصد)، نشان دهنده عملکرد مثبت جنگل های دست کاشت در مهار فرایند فرسایش بادی منطقه است.
    کلیدواژگان: مدل IRIFR، E، A، فرسایش بادی، جنگل کاری، پی بشک، جاسک
  • مهدی مسترشد* صفحات 191-202
    در این پژوهش با استفاده از داده های بارش روزانه ی پایگاه داده ی آفرودایت که دارای تفکیک مکانی 0.25 × 0.25 درجه ی قوسی است، برای یک دوره ی 57 ساله به بررسی روند بارش در افغانستان پرداخته شد. سپس نقشه ها و سری های زمانی به صورت سالانه، فصلی و ماهانه محاسبه و تحلیل گردید. با توجه به نقشه ی سالانه، میانگین بارش در افغانستان 256 میلیمتر است. از نظر میزان بارش دریافتی در این سرزمین دو بخش بیشینه وجود دارد، یکی در ناحیه ی شرقی و دیگری در ناحیه ی شمال شرقی است که به ترتیب حدود 800 و 450 میلیمتر بارش دریافت می کنند. از نظر فصلی نیز بیشینه ی بارش در زمستان رخ می دهد.در تحلیل زمانی نیز، سری زمانی سالانه روند معنادار در هیج کدام از سطوح نشان نداد و این امر به دلیل انتقال بارش از فصل بهار به فصل تابستان است چون روند کاهشی فصل بهار با روند افزایشی تابستان یکدیگر را خنثی می-کنند.
    کلیدواژگان: افغانستان، بارش، واکاوی مکانی، زمانی، روند
  • امیر گندمکار* صفحات 203-214
    استان اصفهان در مرکز ایران قرار دارد. آب و هوای این استان متغیر است و شامل آب و هوای خشک در نواحی شرقی، شمالی و مرکزی و آب و هوای مدیترانه ای تا مرطوب در نواحی غربی و جنوبی است. به طور کلی آب و هوای این استان در تابستان گرم و خشک و در زمستان سرد است. این استان با داشتن جاذبه های طبیعی و فرهنگی مناسب توانایی زیادی در جذب گردشگر دارد. اما تا کنون از این پتانسیل استفاده صحیح نشده و بهره کافی هم کسب نشده است. به منظور توسعه گردشگری در این منطقه باید زمان ها و مکان های مناسب جهت حضور گردشگران در منطقه مشخص شود. یکی از مهمترین نیازهای گردشگران آگاهی از وضعیت اقلیمی و زمان های مساعد برای گردشگری است. در این پژوهش با استفاده از شاخص اقلیم آسایش گردشگری (TCI)، و همچنین با استفاده از توانایی های GIS در میان یابی، تعمیم داده های نقطه ای به پهنه ای و ترکیب نقشه ها، زمان های و مکان های مساعد جهت حضور گردشگران در استان اصفهان مشخص شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که ماه اکتبر در این استان بهترین شرایط را برای حضور گردشگران دارد و پس از آن ماه های می و آوریل قرار دارند و ماه های ژانویه، فوریه، مارس، جولای، آگوست و دسامبر هم بدترین شرایط را برای حضور گردشگران دارند. از نظر پراکندگی مکانی هم نواحی مرکزی استان نسبت به دیگر نواحی شرایط مساعدتری برای جذب گردشگر دارند.
    کلیدواژگان: شاخص اقلیم آسایش گردشگری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، آسایش حرارتی
  • مظاهر احمدی باصری، رضا مختاری ملک آبادی*، مهدی مومنی صفحات 215-236
    روند رشد سریع شهرنشینی در جهان موجب تمرکز، فشردگی و سرعت جریان زندگی شهری شده است؛ همچنین ضعف سیستم حمل و نقل عمومی کارآمد که پاسخگوی نیاز شهروندان باشد، استفاده روزافزون از خودروهای شخصی و به تبع آن افزایش تقاضا برای پارک اتومبیل در شهرها را موجب گردیده که ترافیک سنگین و شدید در شهرها، از اثرات منفی آن می باشد. بعلاوه استفاده از طرحهای سنتی در ساخت پارکینگ ها و توزیع غیرمنطقی فضاهای پارک در سطح شهرها ومکانیابی نامناسب آنها بر این مشکلات افزوده است. مهمترین دلایل نابسامانی وضع فعلی پارکینگ در کلانشهر اصفهان به مکانیابی نامناسب، عدم توزیع منطقی آن و عدم تعادل بین جمعیت و مساحت (سرانه) کاربری پارکینگ بر می گردد. این امر موجب کندی تردد در گذرهای شهری به خاطر پارک های حاشیه ای کنار خیابان و توقف های دوبل و خودروهای سرگردانی که بدنبال جایی جهت پارک خودرو می باشند، گردیده است. هدف این تحقیق نیز مکانیابی پهنه های مطلوب پارکینگ های عمومی در منطقه شش شهر اصفهان با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل تحلیل سلسله مراتبی، همچنین معرفی تکنولوژی های جدید طراحی و ساخت این پارکینگ ها و مدیریت فضاهای پارک می باشد. به این منظور از داده های آماری سازمان های مربوطه و مطالعات اسنادی و انجام مطالعات میدانی در راستای تحقق این هدف استفاده شده است. نوع پژوهش، کاربردی و روش مطالعه پژوهش نیز اسنادی، تحلیلی، پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش استفاده از منابع آماری، کتابخانه ای، اینترنتی، نقشه های طرح تفصیلی و نقشه های طرح بازنگری طرح تفصیلی شهر اصفهان و آماره های مستخرج از پرسشنامه ها می باشد که به شیوه ترکیبی بدان پرداخته شده است. نتایج تحلیلی سیستم اطلاعات جغرافیایی نشان می دهد که از مجموع 10 پارکینگ عمومی در منطقه شش، تعداد 5 پارکینگ عمومی در پهنه نامناسب، 4 پارکینگ در پهنه مناسب و 1 پارکینگ در پهنه متوسط قرار گرفته اند. نهایتا بایستی توزیع پارکینگ های عمومی این منطقه را نسبت به پهنه های بهینه مکانیابی نسبتا نامناسب دانست.
    کلیدواژگان: پارکینگ های عمومی، مکانیابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل تحلیل سلسله مراتبی، تکنولوژیهای جدید پارکینگ، شهر اصفهان
  • حسین مختاری هشی*، مهدی مومنی، مهرداد باقری صفحات 237-254
    یکی از عرصه های نوین در مطالعات برنامه ریزی برای توسعه کشور، مناطق مرزی هستند. هر چند از گذشته تاکنون ابعاد گوناگون مسائل و مشکلات مربوط به این مناطق به طور پراکنده مورد مطالعه قرار گرفته است، اما آمایش مناطق مرزی با این عنوان، تاکنون نه تنها جایگاهش در نظام برنامه ریزی توسعه کشور تبیین نشده است، بلکه ابعاد و ویژگی های آن نیز کمتر مورد توجه قرار گرفته است. مناطق مرزی کشور با مشکلات بسیاری نظیر خالی شدن سکنه و مهاجرت مرزنشینان به شهرهای بزرگ در اثر فقدان انگیزه های اقتصادی لازم برای زندگی در این مناطق و وجود ناامنی در طول نوار مرزی و... مواجه اند که این امر ضرورت انجام مطالعات علمی و نظم بخشی به تصمیم گیری از طریق تدوین برنامه های توسعه کارآمد را انکارناپذیر می سازد. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و به شیوه میدانی با استفاده از تکنیک پرسشنامه در قالب طیف لیکرت با استفاده از چارچوب جامع برنامه ریزی استراتژیک به ارائه راهبردهای مناسب برای آمایش مناطق مرزی شرق کشور پرداخته است. به این منظور از مدل تحلیلی سوآت و برای اولویت بندی راهبردها از ماتریس ارزیابی استراتژیک کمی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که باتوجه به شرایط فعلی، راهبردهای مناسب حرکت در مسیر آمایش مناطق مرزی شرق کشور از نوع تدافعی می باشد و در حال حاضر بر اساس اولویت بندی انجام شده راهبردهای تدوین برنامه جامع توسعه همه جانبه استانهای شرقی کشور(بخصوص مناطق مرزی)، توسعه و تقویت انواع زیرساختهای کالبدی شامل حمل و نقل، راه آهن، جاده و... به منظور افزایش پیوندهای کانونهای پرچمعیت مناطق شرقی با یکدیگر و کانونهای داخل کشور از اولویت بالاتری برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، مناطق مرزی، راهبرد، توسعه، مرزهای شرقی ایران
|
  • Dr Hossein Asakereh, Esmaeil Nasrabadi *, Dr Seyed Abolfazl Masoodian Pages 1-16
    In this research، the daily precipitation data of 1437 synoptic، climatic and rain gauging stations of Iran in the time interval 1961- 2004 (equal to 15705 days) was utilized. Using Kriging Geostatistics method، the data were interpolated on the pixels of 15 *15km2، so as an array to the dimension of 15705 * 7187 was formed. To identify the fittest distribution of the days with over 5. 0mm precipitation، in each pixel Kolmogorov-Smirnov Fitness Test was performed. From among 7187 pixels with a surface area of 15 * 15km which covers the entire surface area of Iran، the precipitation empirical function of rainy days in 6861 pixels equivalent to 5. 95% of the country''s surface area follows the theoretical two-parameter gamma distribution، and the empirical function of 326 pixels equivalent to 5. 4% of the country''s surface area which is concentrated on south-east and Zagros heights follows the exponential function. Parametric mapping of mean، standard deviation، skewness and kurtosis of the fittest distribution (probability model) indicates that mean long-term daily rainfall below 10 mm is a confirmation to dry climate of 95% of the country''s surface area. Fluctuation and amount of mean precipitation، and its standard deviation، skewness and kurtosis in central and eastern Iran is minimum relative to other regions of the country، whereas in other regions of Iran such uniformity is not observed in the parameters. In major part of Zagros and southern coast of Iran the expected precipitation is 5 to 10 mm، but mean standard deviation of precipitation in southern coasts has increased so as the rain has become less reliable. At the eastern feet of Zagros and from beginning of Zagros heights towards inner part of Iran، the expected precipitation quantity is greater than that over large part of Zagros. However، the precipitations in these regions with many slight precipitations are trusted the least.
    Keywords: Probability model, Parameter distribution, Precipitation, Iran
  • Sir Hossein Hataminejad, Miss Leila Vahedian Beiki *, Miss Ziba Parnoon Pages 17-28
    Following rapid and explosive population growth in urban settlements that was result of immigration، urban servicing as an important issue in urban planning has been studied equality in services distribution in urban areas causes equality and social justice. This paper investigates urban services distribution pattern (educational، health، cultural، religious and sport) in 5th region of Tehran city and it is main purpose is spatial justice measurement in sub regions of this area. Methodology of this research is descriptive analytical and method of data collection is documental and field method. The results show According to Williamson model and the Entrojpy model for the distribution utilities in sub regions of 5th region of Tehran is unbalanced. inadequate urban services in some sub regions of 5th region. Appropriate site selection for urban services in this region is one of the most important.
    Keywords: social justice, spatial justice, Urban services, Williamson model, Entropy model, Tehran city
  • Dr Zahra Ahmadypour, Dr Ehsan Lashgari * Pages 29-40
    After the end of the Cold War، were came up different views about nature and how to continue rival in international relations. Some scholars of these fields were believe that with the end of ideological competition in the macro level in the world and with any rival hegemonic there is not any basis for more competition between countries and power blocks in the world. so it consider that from this time، human being will experience liberal peace in macro level. In contrast to some other scholars believe that inherent nature of space and geography، as a place where human life، is fundamental for reproducing and processing historical structures for competition between states and power blocks and in different times only may changes the subject of competition. Therefore in this paper with descriptive and analytical approach we have attempted، philosophy of geographic continuity competition has been described in international relations and has been explaining the new shape of competition. Research findings indicate that in general the political geography of the world body has conditions that will reproduce the competition between countries and power blocks as a infrastructure factor in international relations at different times.
    Keywords: Rival, Geography, Power, International Relationship
  • Mohsen Saghaei *, Mohammad Alizadeh Pages 41-60
    Rural Tourism is one of the factures of industrial Tourism that due to existing natural and culture of the zone villages it can have an important role on the reviving of the villages and by creating now occupations for the villages and by protecting natural، cultural and historical heritage of the zone and finally providing these village with a constant development، they can a better income too. Rapid changes in the rural areas on the one hand and paging attention to Tourism، as a key element in developing and reviving the rural areas on the other، has helped to understand the need to promote Tourism. So، in this article، by using SWOT model، have surveyed the week and strong points of rural Tourism opportunities and threats in Khoor va Biabanaka area. This paper also used the TCI model to determine the suitable season to travel to these areas. Consequences go the distinguished that the existence of natural and cultural attractions، the situation of villages near by the desert، and a full traffic road to Mashhad has a scale rate of 32%-28% and 18% are considered as strong points، defect of facilities and commodities، destruction of historical monuments and natural sites of the zone and migration from here have a scale of 28%،24% and 20% that are the week points. Esfahan Tourism dwelling center with a scale of 40 %، khoor va biabanaka being situated on the crowed road of Esfahan –Yazd-Mashhad with a scale pre village 24% and geographical situation of khoor va biabanaka with a scale 20% are of the most important opportunities، long economical distance between Esfahan and other county cities with a scale of 20% migration from khoor va biabanaka village to Esfahan with a scale of 18%، defect of credits to promote Tourism in this zone with a scale of 16% are consider the most important threats. It is also to be noted that the spring and autumn season are the best ones to go on Tourism to these areas.
    Keywords: rural Tourism, khoor va biabanaka twon, Swot model, Tci model, Tourism development
  • Mohammad Reza Golabi *, Dr Ali Mohammad Akhondali, Dr Feridon Radmanesh, Dr Mahmod Kashefipor Pages 61-72
    Because of the increasing importance of supplying water for the country، water resource management is of paramount importance. Predicting precipitation، as one of the most important climatic parameters، is especially important in using water supplies. Time series can be used to predict precipitation. Time series analysis seems to be a suitable tool for such forecasting. The present work studies the comparison of the rainfall forecast precision by Box-Jenkins Time Series at three stations in Khuzestan province. The monthly rainfall data of three Meteorological stations in province for 48 years، i. e. (1961-2008) were used. The accuracy and precision of models are evaluated based on AIC statistics and the analysis of the graphs of Autocorrelation Function and Partial Autocorrelation Function. The obtained suitable seasonal rainfall model was (0،1،2) * (2،1،0) 12 for Ahwaz، (0،1،2) * (0،1،1) 12 for Abadan and (1،1،2) * (0،1،1) 12 for Dezful. The results of this study show that these models accurately predict seasonal rainfall almost well.
    Keywords: Rainfall Forecast, Time Series, Box, Jenkins, Khozestan, Iran
  • Hakimeh Ghanbari, Shamsollah Kazemizad *, Dr Zohreh Hadiani, Dr Mirnajaf Mousavi Pages 73-88
    This study is a descriptive - survey and objective evaluation analysis of creation causes on informal settlement Shadgholi-Khan town of Qom city. answer Questionnaire by 200 protector of household in Shadgholi-Khan Tow، economic، social and Physical variables affective creation of informal settlements in the Shadgholi-Khan its spatial and local effects are investigated. Research findings show that ten factors influence as important factors creation of Shadgholi-Khan، and using regression techniques factor affecting each of these factors and identified using Path Analysis model of how these factors influence has been analyzed. According results of Path Analysis model، it became clear that in creation of Shadgholi-Khan two factors were before the migration، including; initial ownership، migration reasons، immigration or not immigration and before job and after factors of migration included; current job، document ownership، residence reasons، creation license house، income and years of migration is the highest influence. All coefficients of elements and the effects of various independent variables affect each other and separating them، it was shown that the rate of immigration before 56. 6 percent and the rate of immigration after 43. 4 percent were effective in creation of Shadgholi-Khan. Now if planners and policy makers seek to solve problems arising from informal settlements in cities، should its roots search in the factors influencing before migration and villages، and after solve current root، do solve problems of informal settlement.
    Keywords: Informal Settlements, Migration, Path Analysis, Shadgholi, Khan Town, City of Qom
  • Dr Hadi Azami, Bahador Gholami * Pages 105-128
    The request for natural gas attention to its adaption with environment and less pollution than the other fossil fuels has the highest growth in last decades. In result this energy has high geopolitical importance. Iran with has about 2. 18 percent of total world reserves، the largest in the world. But couldn''t played important role in the natural gas geopolitics and even it hasn''t in between 10 exporter countries of natural gas، because gas consumption in Iran as much as is irregular that increase of natural gas production measure. Iran with 2. 162 billion cubic of natural gas consumption is third-largest the gas consumer in the world. Thus need of reforming the consumption pattern is obligatory. Major question of this article is: can reforming of the consumption pattern، enhance the rank of Iran in natural gas geopolitics? The result of research indicate that the reforming of consumption pattern of the natural gas besides prevent of gas irregular consumption also economic development، state security and power increase، prevent of gas import، gain of global gas markets and more important of the whole enhance the rank of Iran in natural gas geopolitics.
    Keywords: Natural Gas, Reforming of the Consumption Pattern, Consumption, Natural Gas Geopolitics
  • Mohammad Reza Boshagh *, Dr Ahmad Taghdisi, Ali Aghaamraei Pages 129-146
    One of the most important factors in development of rural is sustainable housing and in this regard identifying of features and analysis of dimensions and different components of sustainable rural housing have special importance. The aim of this study is analysis and assessment of the indicators and dimensions of sustainable rural housing that the case study has been in Malavi rural district of Poldokhtar Township. The method of the research is descriptive –analytical and the approach is integrated. The statistical population of the research is the households of the Malavi rural area. The sample size for the designed questionnaire is determined 175 residents using Cochran''s formula and the method of sampling is occasional. In order to estimate the reliability of the research، Cronbachs'' alpha coefficient was used and indicated the coefficient of 77. 0، 84. 0، 71. 0 percent for three parts of the questionnaire، representing the appropriateness of the instruments used. The obtained results from analyzes of the SPSS software show that About 84 percent of the indicators have been in unstable and somewhat stable conditions. Also the findings show that there are different between types of rural in indicators and dimensions of housing sustainability.
    Keywords: housing, Sustainable Development, Rural areas, Malavi real area, Poldokhtar township
  • Dr Kamal Omidvar *, Aghdas Aslani Pages 147-164
    Zayanderoud Basin is one of the important agricultural areas in country level because of climatic variety and resuscitative water of Zayanderoud River. Since frost phenomenon especially late spring frost incurs great damages on fruit trees and agricultural products of this region، it is necfessary to study frost in this basin. In this research، the intensity of frost during cold period and spring season in Zayanderoud Basin in five thresholds: mild (0 to -5 0C)، moderate (-1. 5 to -10 0C)، strong (-1. 10 to -150C)، very strong (-1. 15 to -20 0C) and extraordinarily strong (lower than -200C) was studied using daily minimum temperature statistics of 13 meteorological stations during 16-years statistical period (1992-1993 to 2007-2008). Frequency zoning map of different frost intensities was also drawn in ARC MAP environment. The results of research show that all studied stations of Zayanderoud Basin experience mild to very strong frost during cold period، but the extraordinarily strong frost only is occurred within elevated regions (above 2000 m). In spring season، mild frost is occurred in until late Farvardin month and within elevated stations until third decade of Ordibehesht and moderate frost is only occurred within 2000 m stations and above in Farvardin month. Strong frost is only occurred in the studied north-western region. According to zoning maps، north-western Zayanderoud Basin is hazardous in terms of the frequency of occurrence of different frost intensities.
    Keywords: Temporal, Spatial Changes, Frost, Zayanderoud Basin, Minimum Temperature, Zoning
  • Esmaeil Omidali *, Dr Masood Taghvaei, Dr Rasool Beidram Pages 165-178
    Urban effete textures are multiple problems at conspectus skeletal، environmental، social and economic that encounter life of inhabitants with problem in this texture. According to the research، almost 90% of population in country exposed hazard of occurrence earthquake. In this face، by reason of problems، effete textures are over damage if the earthquake happened. Nonetheless، to make provision urban effete textures plans and others of urban plan، non use in theories of earthquake disaster management related with urban vulnerability decrease strategy versus. The policy that offer earthquake crisis management for urban texture vulnerability decrease، related with conspectus that survey in urban planning specially improvement planning. Conspectus that are joint among improvement planning and earthquake crisis management are land use، network، density and campus. Purpose this research is urban effete textures improvement with survey joint policy between improvement planning and earthquake crisis management. Until can with incorporation this methods increase of life quality in effete textures likewise decrease their vulnerability inverse earthquake crisis. To sake Soufian neighborhood that is effete textures Borujerd city choice for case study. Type of research is descriptive، analytical and survey، that in information analysis use by AHP and SWOT methods. Results again this research indicate that Soufian neighborhood is high vulnerable for earthquake occurrence in variant context. Use in dominant strategies that can supply habitant welfare in normal terms and notice to critical too، sound is logical.
    Keywords: Improvement, Disaster Management, Earthquake, Crisis, Effete Texture, Borujerd, Soufian
  • Dr Mohammad Akbarian *, Dr Ahmad Nohegar Pages 179-190
    Aeolian landforms are very sensitive to wind erosion. Afforestation of degraded sandy land soils is regarded the most effective strategy against wind erosion. The aim of this study is to estimate decreasing in wind erosion rate by afforestation of these landforms. In this research، geomorphological areas have been used as homogeneous units. Research data are including scores of Petrology، terrain shape and roughness، wind velocity and conditions، soil and its non-life coverage factors، vegetation density and type، wind erosion forms، soil moisture، type and distribution of wind deposits and land use management in each of homogeneous units. Maps of geology، topography، satellite images and IRIFR1. EA model also was used as a tool. By using of IRIFR1. EA model، in the period March 1380 (before afforestation) and March 1390 (6 to 9 years after afforestation and the establishment of plantations)، windy special deposits were estimated. The results indicate that afforestation reduced 27% in special deposits of region from 122 ton /ha/year/ to 89 ton/ ha/year/. Although this total loss can''t be attributed to the effects of afforestation، sharp reduction in special deposits of afforestation areas، from 129 ton/ha/year/ to 3-4 ton/ha/year/ (between 97 to 5. 97 percentage)، indicating a positive action of afforestation in controlling wind erosion process in the region.
    Keywords: IRIFR.EA model, wind erosion, afforestation, Pibeshk area, Jask County
  • Mehdi Mostarshed * Pages 191-202
    Daily precipitation data from Aphrodite''s resources with a spatial resolution of 0. 25*0. 25 degree for 57 years have been used to detect the trend of precipitation in Afghanistan. First of all، monthly، seasonally، and yearly maps and regional mean time series calculated. According to the annual map، mean annual precipitation of the country is about 256 mm. There are two precipitation maxima in Afghanistan، one in eastern part and the other one is north- eastern of the country. Throughout the country precipitation maxima occurs in winter. The trend of time series with validity levels of %95 and %99 were examined by the use of Mann Kendall nonparametric. Trend analysis of annual time series shows no trend.
    Keywords: Afghanistan, precipitation, spatial, time analysis, trend
  • Dr Amir Gandomkar * Pages 203-214
    Isfahan Province is located in central of Iran. It has different climate conditions including arid in the East، central and North of the province، Mediterranean Climate to humid in the West and southern part. Generally، this province has a hot and dry climate in summer and cold in winter. This province has natural and cultural attractions، it has a high potential in attracting visitors. But this potential has not been well exploited. To promote tourism in this area، we need to specify proper times and places for visitors. Among the visitors’ basic needs knows about the climate and proper times for traveling. In this study، proper times and places for visitors have been specified through using Tourism Climate Index TCI and GIS potential in interpolation، generalizing point data to scatter data and combining maps. The findings of this study indicate that the best time of year to attract visitors to this province is October، followed by May and April. January، February، March، July، August and December are the worst months. Also، the central part of the province has better conditions to attract visitors than the other part as far.
    Keywords: Tourism Climate Index, GIS, Thermal Comfort
  • Mazaher Ahmadi Baseri, Dr Reza Mokhtari Malekabady *, Dr Mehdi Momeni Pages 215-236
    The rapid growth of urbanization in the world has led to centralization، intensity and speed of urban life; in addition، the lack of efficient public transport system that is responsive to the needs of citizens has led to an increase in the use of private vehicles and consequently has increased the demand for parking in cities and has caused heavy and severe traffic in cities. Furthermore، the use of traditional designs in the construction of parking and illogical distribution of parking spaces in cities and inappropriate parking locating has increased such problems. The main reason for the irregularities in current state of parking lots in Isfahan Metropolis returns to inappropriate locating، unfair distribution and the imbalance between population and land area (per capita) for parking. This issue has slowed down transportation in the city due to marginal parking along the street، double parking and vehicles wandering around to find a parking lot. The purpose of this research is to find the optimal spaces for public parking in district 6 of Isfahan with Geography information system (GIS) and Analytic hierarchy process (AHP) model; in addition، it aims to introduce new designing technologies، build such parking and manage parking spaces. Thus، statistical data related to those organizations as well as documentary and field studies have been used in order to achieve this aim. This research is applied and the methodology of research is analytical، documentary and survey. Data in this study are collected through statistical resources، library، Internet، maps and detailed maps of Isfahan and data obtained from the questionnaires in a combined approach. GIS analysis shows that from 10 public parking in district 6، 5 public parking have been in inappropriate area، 4 public parking in appropriate area and 1 public parking in medium area. Ultimately، we should regard the parking in the region as poorly distributed.
    Keywords: public parking, locate, GIS analysis, hierarchical models, new technologies parking, city of Isfahan
  • Dr Hossein Mokhtari Hashi *, Dr Mehdi Momeni, Mehrdad Bagheri Pages 237-254
    One of the new areas in the field of studying the country''s development planning is border regions. Although from past to present different aspects of the problems related to these regions have been studied، but spatial planning of border regions not only its position has not been clarified in the planning system of the country''s development but also its dimensions and characteristics have received little attention. Border areas are facing many problems such as: migration of residents to large cities because of lack of economic incentives and insecurity along the border region etc…، these problems specifies the need to scientific studies and efficient development plans. The present study using a descriptive - analytical and empirical method to provide strategic planning strategies for the spatial planning in East borders of Iran. For this purpose، the analytical model (SWOT) and Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) is used for prioritizing the strategies. The results show that given the current situation، appropriate strategies for spatial planning in Eastern border areas of Iran is defensive type (WT) and currently، based on prioritization is done، the two below strategies: “Preparation of comprehensive development plan for the eastern provinces (especially in border areas)”، “Development of physical infrastructure and the necessary actions to reduce the performance gap between marginal and central areas” have higher priority.
    Keywords: Spatial planning, Border regions, Strategy, Development, Eastern borders of Iran